logoVNHC

Werkgroep Fysiotherapie
van de Vereniging van Nederlands Hoofdpijncentra

Werkgroep Fysiotherapie

Hoofdpijn is voor veel mensen een aandoening die ernstige beperkingen met zich meebrengt, zowel privé als op het werk. Veel mensen zoeken daarom hulp bij diagnose en behandeling. Voor de meest voorkomende vormen van hoofdpijn gaat het hierbij om medicamenteuze en niet-medicamenteuze behandelopties.

Op het gebied van niet-medicamenteuze opties nemen de behandelmogelijkheden nog steeds toe. Veel mensen bezoeken de fysiotherapeut, al of niet op advies van hun huisarts.

Als patiënten in de 1e lijn onvoldoende verbetering van hun klachten bereiken, kan de huisarts een verwijzing naar een hoofdpijncentrum adviseren. In een aantal hoofdpijncentra maakt de fysiotherapeut deel uit van het multidisciplinaire team, dat patiënten met langdurige complexe hoofdpijn onderzoekt.

Deze fysiotherapeuten hebben zich verenigd in de Werkgroep Fysiotherapie. De Vereniging van Nederlandse Hoofdpijncentra (VNHC) is van mening dat de fysiotherapeut een rol kan vervullen in de behandeling van hoofdpijn. Er bestaat echter een enorm assortiment aan behandelvormen met bijpassende verklaringen voor de effectiviteit.
Op dit moment ontbreekt er nog een landelijke richtlijn fysiotherapie bij primaire hoofdpijnvormen.

De werkgroep fysiotherapie wil daarom een platform worden voor hulpverleners en patiënten die zoeken naar eenduidige, wetenschappelijk onderbouwde informatie over de rol van de fysiotherapeut bij de behandelingen van mensen met hoofdpijn.
Hiervoor wil de werkgroep de volgende zaken ontwikkelen:

Het is uiteindelijk de bedoeling dat hulpverleners en patiënten op de VNHC site / Werkgroep Fysiotherapie, voortdurend “up to date” informatie en scholing rond fysiotherapie en hoofdpijn kunnen vinden.

Contact

Secretariaat VNHC
Beheerd door de baar advies & organisatie
Muntstraat 21
3961 AJ Wijk bij Duurstede
Tel: 0343 - 594544
E-mail: hoofdpijn@hoofdpijncentra.nl